Zespół Szkół Zawodowych

im. Józefa Lompy w oleśnie

Imieniny

Dzisiaj jest: 26 Maj 2019    |    Imieniny obchodzą: Filip, Paulina, Marianna

Biblioteka

BIP - Powiat Oleski


DKMS


Dakar 2016 wydarzenia

Statystyka

Odsłon : 2603020

Szukaj

Goście

Naszą witrynę przegląda teraz 23 gości 

 QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl

XXXII OLIMPIDA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI BUDOWLANYCH – ETAP OKRĘGOWY

Dnia 02.03.2019r. odbył się w siedzibie Cechu Rzemiosł w  Wieluniu etap okręgowy Jubileuszowej XXXII edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Budowlanych, której organizatorem był Wydział Inżynierii Lądowej Politechniki Warszawskiej.

Otwarcia olimpiady dokonała przewodnicząca Okręgowego Komitetu OWiUB Pani Krystyna Pastusiak. Do olimpiady zgłoszono 50 uczniów z 14 szkół.

Z naszej szkoły udział  w niej wzięło pięciu uczniów klasy IV technikum budowlanego Luiza Pradella; Adam Piątek; Anna Hadzik; Wiktoria Połowniak i Artur Mazurkiewicz.

Przystępujący do konkursu zmagali się z zadaniami z architektury, konstrukcji, materiałów budowlanych, projektowania architektonicznego, organizacji robót budowlanych itd.

Prace zostają przekazane do Komitetu Głównego Olimpiady i sprawdzone przez wybranych wykładowców Politechniki Warszawskiej związanych z branżą budowlaną.

O wynikach poinformujemy wkrótce.

Życzymy młodym budowlańcom powodzenia na kolejnych etapach Olimpiady.

 

Spotkanie z szefami kuchni lokalnych restauracji

W ciągu całego roku szkolnego naszą szkolną pracownię gastronomiczną odwiedzają różni szefowie. Takie właśnie spotkanie miało miejsce 26 lutego 2019 r. Tego dnia odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem szefa kuchni Restauracji „Ratuszowa” z Olesna, Panem Łukaszem Bandurowskim.  W warsztatach brała udział młodzież z 1 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych . Szef kuchni zdradził młodzieży  niektóre tajniki zawodu, pokazał szybki sposób przygotowania smacznego obiadu.  Młodzież razem z  szefem przygotowywała roladki drobiowe ze szpinakiem , surówkę z marchwi i kaszę gryczaną na sypko. Efektownie  udekorowane  danie na talerzu wszystkim smakowało.

Podobne warsztaty kulinarne odbyły się w listopadzie z udziałem szefa kuchni Hotelu Olesno,  Panem Sebastianem Plotkiem. W trakcie warsztatów  młodzież przygotowywała smaczne potrawy i desery. Podpatrywała umiejętności  zawodowca i pytała o różne kulinarne  zagadnienia. W miłej i wesołej atmosferze zdobyła nowe umiejętności i doświadczenia.

Konkursu Wiedzy o Żywności i Żywieniu.

Uczniowie, Żaklina Wodarczyk klasa I kh, Irena Juszczak, Dominik Morcinek z klasy III kh oraz Katarzyna Nonas klasa IV kh, zostali zakwalifikowani do drugiego etapu Wojewódzkiego Konkursu Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Konkurs odbędzie się 14 marca o godzinie 12:30 w Powiatowym Ośrodku Doskonaleni Nauczycieli w Kluczborku . Za naszych reprezentantów trzymamy kciuki.

Wyjazd studyjny do firmy FAMUR FAMAK w Kluczborku w ramach Projektu Opolskie Szkolnictwo Zawodowe dla Rynku Pracy

W dniu 27 lutego 2019 odbyła się wizyta studyjna w firmie FAMUR FAMAK.

FAMUR FAMAK S.A. to renomowany producent urządzeń transportowo-dźwigowych, działający z powodzeniem na rynku krajowym i zagranicznym od 70 lat.

W wycieczce brali udział elektrycy z klas 1eb, 2eb i 3 ie.  Przedstawiciele firmy pokazali uczniom system projektowania i wykonania "szaf" sterujących i zasilających produkowanych w zakładzie urządzeń. Następnie, uczniowie mogli zobaczyć na halach produkcyjnych jak wygląda produkcja konstrukcji stalowych, suwnic i wyciągarek.

 

 

Zespół Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie

46- 300 Olesno                                                                                                                               tel.-fax. (34) 358+26+15

ul. Wielkie Przedmieście 41                                                                                                                        zszolesno@o2.pl