Zespół Szkół Zawodowych

im. Józefa Lompy w Oleśnie

Pierwszego dnia zaplanowaną zbiórkę mięliśmy o godzinie 10:30 na parkingu koło Polo. Autobusem jechaliśmy do Krakowa na lotnisko z którego wylot był o godzinie 15:40. Lot przebiegł bardzo spokojnie oczywiście z małym stresem na starcie. Podróż zajęła nam ok 2 godzi. Około godziny 17:40 byliśmy już na miejscu – Rzym-Fiumicino. Potem był przejazd do hotelu i zakwaterowanie. Hotel mieścił się w Ciampino. Po rozpakowaniu walizek przyszedł czas na obiadokolacje... Oczywiście podano nam nie co innego jak pastę – tradycyjne danie Włoch.
Następnego dnia mięliśmy pobudkę o godzinie 6 ponieważ śniadanie mięliśmy na 7. Po śniadanku ruszyliśmy na metro które zawiozło nas do Watykanu. Tam zwiedziliśmy Muzeum Watykańskie, Kaplicę Sykstyńską, Plac i bazylikę św. Piotra, Grób Jana Pawła II, Kopułę Michała Anioła. Koło godziny 17-18 był powrót do hotelu i obiadokolacja. Oczywiście podczas zwiedzania każdego dnia była mała przerwa na przekąszenie małego co nieco. Bazylikę św. Trzeci dzień był bardzo wyczerpujący, ponieważ w jeden dzień zwiedziliśmy to co mieliśmy zaplanowane na dwa dni. Pogoda nam tego dnia dopisała gdyż było tam aż 30 stopni. Tego dnia zwiedzaliśmy Bazylikę św. Jana na Lateranie, Święte schody, Forum Romanum, Koloseum, Łuk Konstantyna, Palatyn, Plac Hiszpański z fontanną Barciaccia w kształcie łodzi, słynną fontannę di Trevi, Panteon, Capitol po tym wszystkim był powrót do hotelu i obiadokolacja. Ostatniego dnia po spakowaniu wszystkich rzeczy i wykwaterowaniu, autobusem pojechaliśmy nad morze do Osti, tam mięliśmy czas wolny aż do godziny ok 14:30-15. Potem autobusem przemieściliśmy się na lotnisko z którego o godzinie 16:55 był wylot. Około godziny 18-19 byliśmy już na Polskiej ziemi. Tam na lotnisku czekał już na nas autobus którym wracaliśmy do domu. W Olesnie byliśmy około godziny 21-22.
Wycieczka bardzo mi się podobała, ponieważ spełniło się moje marzenie zobaczenie na żywo Koloseum. Atmosfera w grupie była świetna, bardzo dobrze się dogadywaliśmy. Czekam już z niecierpliwością na następną taka wycieczkę.

25 września 2019 r. odbyła się  175 edycja spotkań z cyklu „Historia lokalna w powiecie oleskim”, będąca jednocześnie jubileuszem 20 – lecia ich organizacji.

Honorowym gościem jubileuszu był pan Marek Szołtysek - śląski pisarz, dziennikarz, historyk, autor książek związanych z kulturą i kuchnią śląską, który w trakcie imprezy  zaprezentował gawędę pt. „Kuchnia śląska stara jak świat”.

W spotkaniu  udział wzięła  młodzież z klasy 2 technikum żywienia i usług gastronomicznych, która pod kierunkiem  Magdaleny Piastowskiej i Wioletty Wacheckiej przygotowała i pochwaliła się swoim wypiekiem, czyli pysznymi  śląskimi ciasteczkami.

W zestawie znalazły się:

Kruche ciasteczka z maszynki, kokosanki, makrony, amerykany, kartofelki marcepanowe,  marcepanki , wafelki śmietankowe, kakaowe, futermeloki, ciasteczka serowe, kruche ciasteczka kakaowe wyciskane, biszkopciki z marmoladą, bajaderki, anyżki, kruche ciasteczka z bezą i orzechem

Młodzież w składzie: Gabriela Jeziorowska, Nikola Kmieć, Justyna Ligendza, Dominika Łątka,Michaela Niesłony, Tomasz Siemski, Łukasz Suda, Żaklina Wodarczyk  w strojach kucharskich częstowała zebranych gości udekorowanymi ciasteczkami.

 

 

 

Każdy uczestnik w ciągu jednej godziny na modelce której ubiór, makijaż i koloryzacja powinny być przygotowane przed startem i dostosowane do charakteru fryzury oraz tematu konkursu.

Chętne osoby mogą się zgłaszać do kierownika Szkolenia praktycznego Joachim Rataja lub zostawić dane w sekretariacie szkolnym.

Pełny regulamin konkursu zostanie przesłany zainteresowanym mailem.