Wczorajszy dzień był niezwykły. Najpierw Szkolne Koło Kulinarne gotowało razem z mistrzem kucharskim panem Patrykiem Buchtą z Pracowni Smaków. Pod jego czujnym okiem uczniowie mogli poznać tajniki nowoczesnej kuchni. A ta nowoczesna kuchnia przypomina trochę laboratorium chemiczne, w którym stosuje się azot, maltodekstrynę lecytynę itp. Poznanie sztuczek, jak w kilka sekund zrobić pyszne lody pistacjowe albo zrobić piankę cytrynową to niebywałe doświadczenie. Na drugą część warsztatów zaprosiliśmy gości – uczniów klas ósmych ze Szkoły Podstawowej nr 1 i nr 2, którzy być może w przyszłości będą chcieli skończyć technikum gastronomiczne i powtórzyć karierę pana Patryka Buchtę. Uczniowie przyrządzali łososia w technice souse vide pod pianką cytrynową na puree z groszku zielonego oraz lody pistacjowe z bitą śmietaną i pup cornem z kaszy gryczanej. Było smacznie, energetycznie, inspirująco.
Na tym nie kończymy – już dziś zapowiadamy, że w naszej kuchni gościć będziemy Pana Remigiusza Rączkę. Dla uczniów, którzy złożą podania o przyjęcie do klasy technikum żywienie i usług gastronomicznych mamy specjalne zaproszenia. 