Co to był za dzień!!!
Baliśmy się pogody – że będzie lał deszcz, że będzie wiał wiatr, że nie da się wyjść z domu…
Ale wszystko się ułożyło fantastycznie. Wprawdzie nasz gość odrobinkę się spóźnił (z powodu burzy), ale potem wszystko poszło jak po maśle.
29 maja mieliśmy niezwykłą przyjemność przygotować dla mieszkańców Olesna prawdziwą Ucztę Kulinarną. Zaprosiliśmy do wspólnego gotowania Remigiusza Rączkę– lubianego i popularnego kucharza z Wodzisławia, który szerokiej publiczności znany jest z licznych występów telewizyjnych oraz przyjaciela naszej szkoły (możemy już chyba tak powiedzieć) – Patryk Buchta – właściciela firmy Pracownia Smaków z Jełowej.
Do wspólnego gotowania zaprosiliśmy także panią Starostę Bożenę Konarską-Markiewicz oraz Burmistrza Piotra Grędę. Smakołyki przygotowywali także członkowie naszego Szkolnego Koła Kulinarnego, dla których spotkanie w tak zacnym gronie było niezapomnianym doświadczeniem. To była prawdziwa uczta! Pan Remigiusz Rączka przygotował węgierskie langosze, pan Patryk Buchta zaserwował lody truskawkowe. Na medal spisali się także uczniowie Koła Kulinarnego, którzy już dzień wcześniej spędzili w kuchni, gotując zupę chrzanową, piekąc muffinki. Jak to bywa w czasie wielkiej uczty, jedzeniu towarzyszyła muzyka w wykonaniu naszej szkolnej orkiestry.
Tak wielka impreza nie doszłaby do skutku, gdyby nie praca i zaangażowanie wielu ludzi – uczniów, nauczycieli, ale także sponsorów. Chcemy pięknie podziękować za wsparcie finansowe i rzeczowe:
Mamy nadzieję, że sprawiliśmy przyjemność mieszkańcom naszego miasta i cieszymy się, że mogliśmy pokazać, jakich zdolnych mamy uczniów, zwłaszcza że tym samym inaugurujemy Jubileusz 60-lecia istnienia naszej szkoły.