Zespół Szkół Zawodowych

im. Józefa Lompy w oleśnie

Imieniny

Dzisiaj jest: 18 Lipiec 2019    |    Imieniny obchodzą: Kamil, Robert, Szymon

Biblioteka

BIP - Powiat Oleski


DKMS


Dakar 2016 wydarzenia

Statystyka

Odsłon : 2661178

Szukaj

Goście

Naszą witrynę przegląda teraz 26 gości 

 QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl

Życzenia - stowarzyszenie


Warsztaty kulinarne i zwiedzanie Restauracji „U Wąsińskich” na Świerczu

Klas 1kh  technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunem Magdaleną Piasatowską została zaproszona na warsztaty kulinarne i zwiedzanie Restauracji „U Wąsińskich” na Świerczu. Właścicielka zakładu pani Ewa Wąsińska oprowadziła młodzież po całym obiekcie. Młodzież poznała kuchnię, która wyposażona jest w profesjonalne maszyny i urządzenia nie występujące w szkolnych pracowniach. Uczniowie obejrzeli także zaplecze produkcyjne, zmywalnię naczyń z kapturową i komorową maszyną do mycia naczyń, pomieszczenia magazynowe i chłodnie do żywności, pomieszczenia do obróbki wstępnej warzyw z mechaniczną obieraczką. Szef kuchni pan Łukasz Bandurowski wraz z młodzieżą przygotował filet z kurczaka w panierce migdałowej i surówkę z różnych  sałat z sosem  vinaigrette.

Za poświęcony czas, miłe przyjęcie i smaczny poczęstunek młodzież gorąco podziękowała pani Ewie Wąsińskiej i panu Łukaszowi Bandurowskiemu.

zobacz zdjęcia>>>

Wielkanocna Zbiórka Żywności 5 i 6 kwietnia 2019


W piątek i sobotę (5.04 i 6.04) odbyła się Ogólnopolska Wielkanocna Zbiórka Żywności organizowana przez Polską Konfederację Banków Żywności. Celem „zbiórki” było zebranie jak największej ilości produktów spożywczych i środków czystości, które przed Świętami Wielkanocnymi trafią do rodzin najbardziej potrzebujących uczniów naszej szkoły. W ramach tej akcji każdy mógł pomóc - wystarczyło w czasie zakupów w wybranych sklepach kupić kilka dodatkowych produktów i przy wyjściu przekazać je wolontariuszom.

 

Po raz piąty w Wielkanocnej zbiórce brali udział wolontariusz Stowarzyszenia Przyjaciół Zespołu Szkół Zawodowych im Józefa Lompy w Oleśnie.

 

W piątek i w sobotę 5 i 6 kwietnia od rana Wolontariusze Stowarzyszenia Przyjaciół Zespoły Szkól Zawodowych im. J Lompy  rozpoczęli dyżury w wybranych sklepach na terenie Olesna i zbierali ofiarowywane produkty dla Rodzin Uczniów ZSZ w Oleśnie.

Zbiórka odbywała się w  Sedalu w Oleśnie przy ul. Słowackiego ; w sklepie POLOmarket przy ul. M. Konopnickiej

oraz  w czterech sklepach  Spółdzielni PSS Społem z siedzibą w Oleśnie  przy ul. Kościuszki :

- w sklepie „Lewiatan” przy ul. M. Curie Skłodowskiej,

- w sklepie „Lewiatan” przy ul. Częstochowskiej,

- w sklepie „Społem” przy ul. ks. Łysika,

- oraz w Delikatesach na Rynku,

 

Wolontariusze z klas technikum handlowego, informatycznego  elektrycznego i budowlanego oraz ze szkoły branżowej: Pietras Patrycja;  Aksamit Wiktoria; Buchwald  Martyna; Wróbel Emilia; Dembowki Oskar;    Kotyś Dawid ; Żywica Jakub; Wijnen Davy;  Roj Anna, Roj Patrycja, Dominika Witek, Chrobok  Aleksandra Janik Monika,  Nanos Katarzyna  Rataj Mateusz,  Zięcina Dawid i Hajduk Adrian  pod opieką Brygidy Libery, Anety Hunko, Joachima Rataja, Zygfryda Lukosika, Iwony Staszel i Oktawii Grucy

 

zebrali 587 kg ofiarowanych produktów.

 

Zebrana żywność została rozdzielona do 30 paczek, które pani Małgorzatę Kapuścik przekaże uczniom naszej szkoły lub ich rodzicom.

 

Ofiarność i otwarcie na potrzeby mniej zamożnych okazały się jak co roku wielkie.

 

Wszystkim Darczyńcom oraz Zarządom Sklepów

składamy serdeczne podziękowanie  i życzymy

Szczęśliwych i Wesołych Świąt Wielkanocnych.

zobacz zdjęcia>>>

II Wojewódzki Konkurs Cukierniczy

2 kwietnia 2019 r. w Zespole Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu odbyła się druga edycja wojewódzkiego konkursu cukierniczego pt. „Konkurs na najlepszy tort z akcentem Wielkanocnym”. W konkursie wzięło udział sześć drużyn dwuosobowych z różnych szkół województwa opolskiego.  Uczniowie za pomocą różnych technik wykonali wspaniałe torty, które oceniło jury w składzie:

1. Pani Aurelia Stępień kierownik wydziału oświaty powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego

2. Pani Sybilla Piegsa właścicielka i szefowa kuchni Zajadu Tibo w Długomiłowicach.

3. Pani Anna Judka właścicielka firmy Tortowe Imperium- pracownia tortów artystycznych

4. Pan Tomasz Szypuła właściciel firmy z wieloletnią tradycją, „Lodziarni pod orzechem- mistrzowskie lody naturalnie dobre” z Baborowa Mistrz Polski w lodziarstwie rzemieślniczym 2017 r.  laureat wielu konkursów ogólnopolskich i zagranicznych.

5. Pan Mateusz Kampa- zastępca szefa kuchni w Hotelu Solidaris

Jury zwracało uwagę na prezentację, pomysłowość oraz cechy organoleptyczne wykonanych tortów.

Komisja wyłoniła następujących finalistów:

I miejsce zajęli Wiktoria Żaczek i Bartosz Prymas z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich.

II miejsce zajęły Julia Lerch i Julia Myszka z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu

III miejsce zajęły Vanessa Kaizik i Weronika Piszczala z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu

Wyróżnienie zdobyli:

Anna Roj i Patrycja Roj z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie

Aleksandra Jaroń i Joanna Pigło z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim

Anna Goły i Sara Kapica z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu

Każdy z uczestników otrzymał upominek, którego sponsorem było Starostwo Powiatowe w Kędzierzynie-Koźlu.

Miłym akcentem była degustacja lodów z „Lodziarni pod orzechem- mistrzowskie lody naturalnie dobre” z Baborowa.

Dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom oraz dyrekcji za udział i organizację konkursu.

zobacz zdjęcia>>>

Zespół Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie

46- 300 Olesno                                                                                                                               tel.-fax. (34) 358+26+15

ul. Wielkie Przedmieście 41                                                                                                                        zszolesno@o2.pl